Akademiska igång med robotassisterad titthålskirurgi

By on 5 oktober, 2013

I somras fick Akademiska sjukhusets opererande team tillgång till en operationsrobot. Hittills har fem cancerpatienter opererats med robotassisterad titthålskirurgi med gott resultat. Förutom ökad precision innebär operationstekniken snabbare läkning och återhämtning för patienten.

– Sedan vi startade i början av veckan har totalt fem patienter opererats. Vi har gjort tre radikala prostatektomier och två hysterektomier, då hela prostatakörteln respektive livmodern tas bort. På årsbasis räknar vi med att göra cirka 200 sådana operationer, säger Michael Häggman, överläkare i urologi.

All robotopererande personal på Akademiska har sedan i somras utbildats och fått träning i simulator. Tilltänkta områden är, förutom prostatacancer och gynekologisk cancer, tumörer i matstrupe och ändtarm. På sikt kommer även barnkirurgi och öron/näs/halskirurgi att omfattas.

– Precis som vid titthålskirurgi sker operationen genom små hål i bukväggen, vilket möjliggör mindre infektionsrisk och snabbare läkning/återhämtning för patienten. Skillnaden är att kirurgen styr instrumenten via en konsol en bit från patienten. Tekniken är lättare att lära sig en traditionell titthålskirurgi, fortsätter Michael Häggman.

Han ser flera fördelar för personalen, bland annat bättre djupseende och precision. Roboten kompenserar för darrning och har en extra led som gör att man lättare kommer åt svårtillgängliga tumörer. Genom att kirurgen sitter bekvämt vid en konsol och slipper stå böjd i obekväma ställningar över patienten flera timmar i sträck minskar också risken för förslitningsskador.

Roboten består av tre delar; en dator som ger kraftigt uppförstorade tredimensionella bilder, en konsol varifrån kirurgen styr operationen och själva roboten med fyra armar. Till skillnad från en människa, som kan vrida handleden i 360 grader, kan robotarmen och därmed instrumenten vridas i 540 grader vilket gör det lättare för operatören att komma runt och bakom nerver och blodkärl. Ju trängre och djupare nerverna sitter desto större nytta har man av roboten.

Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login