Abonnemang för tandvård lönar sig sällan

By on 3 mars, 2025
Abonnemangen är vanligast i åldersspannet 30–39 år, och fler kvinnor än män tecknar abonnemang. 88 procent förlänger sitt avtal när det gamla löper ut.

Genrebild

Närmare 780 000 personer i Sverige betalar varje månad en fast avgift för tandvård, så kallad abonnemangstandvård. En ny analys från Försäkringskassan visar att det sällan lönar sig ekonomiskt, särskilt för yngre. Men att det kan finnas andra fördelar.

Avtal om abonnemangstandvård erbjuds främst av Folktandvården. Abonnemanget är en försäkring som skyddar patienten mot oförutsedda kostnader, genom att patienten betalar en fast månadsavgift för sin tandvård. Under 2024 hade cirka 10 procent av befolkningen 24 år och äldre ett abonnemang hos Folktandvården.

Försäkringskassans analys visar att för merparten av patienterna, 73 procent, har abonnemanget inneburit en högre kostnad i jämförelse med vad det kostat per behandling.

I genomsnitt var kostnaden per abonnemang 40 kronor mer i månaden, jämfört med att betala per behandling. Omkring 20 procent av de med abonnemang har betalat 100 kronor mer i månaden, medan en mindre grupp har tjänat på sitt avtal.

— Även om det för de flesta inte är ekonomiskt lönsamt med tandvårdsabonnemang kan det finnas andra fördelar. Patienter med abonnemang går mer regelbundet till tandläkaren, vilket främjar tandhälsan. Dessutom vet man på förhand vad det kommer att kosta, vilket också kan vara något positivt, säger Jonas Erlandsson, analytiker på Försäkringskassan och en av författarna till rapporten.

Abonnemangen är vanligast i åldersspannet 30–39 år, och fler kvinnor än män tecknar abonnemang. 88 procent förlänger sitt avtal när det gamla löper ut.

Ekonomi
Örebronyheter

Källa: Försäkringskassan

You must be logged in to post a comment Login