- Kross när Örebro HK vann borta mot MoDo
- Tankarna flyr mig, foton på gossen och cykeln
- Länstrafikens dom mot den växande småorten
- Besvara enkät om det civila samhället
- Öppet hus på Pihlskolans gymnasium i Hällefors
- Lindesbergs kommunstyrelse sammanträder
- E-tjänster stängda måndag den 25 november
- Halksäsongen är i gång
- BIK Karlskoga åter överlägsna
- Julångesten står för dörren på Örebro Teater
9 favoriter till jul
Foto: Lina Arvidsson
Vad vore julen utan blommor? Få saker skapar stämning på samma sätt som växter och under advent när det är mörkt och kallt ute gör de extra stor skillnad. Det finns växter som under lång tid har förknippas med julen och som har använts i Sverige sedan 1800-talet.
Det finns också nyare spännande förädlingar som passar den som vill tänka nytt. En traditionell jul med ljuva dofter och röda färger, eller en glittrande jul i gult och rosa. Valet är ditt!
Här tipsar vi om nio favoriter till jul och hur du lyckas med dem.
…………….
01 Amaryllis
Amaryllis kallas även Julens drottning. Det är inte konstigt, tack vare dess lyskraft och attityd, signalerar den fest och prakt. Att följa knoppens utveckling är spännande och påminner om nedräkningen inför jul. Ska amaryllisen slå ut i tid till jul eller inte? Att få amaryllisens knoppar i blom är dock enkelt, det enda man behöver göra är att placera växten i ett varmt rum, gärna i fönstret och vattna sparsamt. Undvik att vattna direkt på knölen.
Amaryllisen kan behöva stöd. Det finns speciella amaryllisstöd, men en gren från trädgården eller skogen fungerar också fint. Ett annat alternativ är att skära av blomstängeln och använda den som snittblomma. Amaryllisen är mäktig i buketter och hållbarheten är god.
…………….
02 Azalea
Azalean är en lyxig blomma med sina vackra blanka blad och rikliga blomning. Inför jul säljs de hållbara Vogelsorterna, som även kallas höstazaleor. Azaleorna lagrar energi i sina knoppar under sommarhalvåret och kan tack vare det bjuda på sanslös blomning även under advent när ljuset är svagt. Till skillnad från många andra växter blommar azalean ypperligt även om den placeras en bit in i rummet. En knoppig azalea kräver däremot ljusare placering för att knopparna ska slå ut.
Det allra viktigaste för att azalean ska trivas är att den vattnas regelbundet. Det enklaste är att hälla ca 1 dl vatten i ytterkrukan varannan eller varje dag, beroende på hur varmt du har hemma och hur stor växten är. Kontrollera så att det inte står vatten i botten på krukan innan du vattnar.
…………….
03 Begonia
En av våra allra käraste julblommor är julbegonian, Begonia x cheimantha. Att julbegonian dessutom är en av våra allra äldsta krukväxter som fortfarande finns i handeln är det inte många som vet. Redan 1891 introducerade trädgårdsmästare Victor Lemoine julbegonian. Julbegonian finns i vitt, rosa och rosa-rött är en av de allra raraste valen till jul. Placera gärna julbegonian i ett fönster utan element och håll jorden lätt och jämnt fuktig. Hellre lite för torrt än för blött! Julbegonia trivs bäst i fuktig luft så har du torr luft hemma är ett tips att ställa växten i en vid ytterkruka, i vilken du lägger ett upp- och nervänt fat samt några korkar eller stenar. Häll så mycket vatten i ytterkrukan, att plantkrukan står torr. Nu kan vattnet avdunsta vilket gör att luftfuktigheten höjs. Ett annat alternativ är att spraya lite vatten på växten då och då.
Nya förädlingar av begonia har tagit över större delen av julhandeln och inför jul säljs framförallt höstbegonia, Begonia x hiemalis. Höstbegonian är rikblommande och finns främst i olika röda och vita nyanser inför jul. Växtsättet är robustare än julbegonian och bladen mer glansiga. Skötseln är den samma som för julbegonian.
…………….
04 Julros
Tidigare har julrosor främst varit en importvara, men numera finns det svenskodlade julrosor av hög kvalitet. Titta efter Från Sverige-märket!
Julrosor trivs allra bäst ute. Växten klarar utmärkt någon minusgrad på natten. I uterummet, på den inglasade balkongen och i orangeriet stormtrivs den. Ett kallt och dragigt fönster är också en bra plats. Du kan också ta in julrosen och njuta av den inomhus i värmen. Men efter några dagar inne i värmen behöver den få komma ut i kylan igen, annars blir bladen gula. Håll plantan jämnt fuktig.
…………….
05 Julstjärna
Det finns en stjärna för alla! Det finns en enorm mångfald av julstjärnor så oavsett vilken stil du har hemma kan du hitta något sort som passar. Julstjärnor finns främst i olika nyanser av rött och vitt, men du hittar även ett enormt utbud av flerfärgade sorter, samt sorter i nyanser av rosa, aprikos och gult. Även storleksmässigt finns ett brett utbud – tycker du om att pyssla finns det stjärnor i små storlekar och behöver du fylla ut ett fönster finns det uppstammade meterhöga exemplar.
Julstjärnor anses svåra att lyckas med, men följer du bara dessa råd bör det inte vara några problem.
- Undvik att utsätta julstjärnorna för kyla och drag, även under kortare perioder.
- Vattna sparsamt men regelbundet.
- Placera dem ljust, i ett fönster eller under en växtlampa.
Det går också utmärkt att använda julstjärnor som snittblommor.
…………….
06 Hyacint
Julens allra underbaraste doft! Eller värsta lukten. Ja, smaken är som bekant olika. Det finns hyacintsorter som doftar starkt och de som doftar nästan ingenting alls. Merparten av de svenska odlarna märker hyacinterna med doftkoder, så det är bara att välja det som passar bäst. Hyacinter är precis som amaryllis spännande att följa när knopparna utvecklar sig till fullt utslagna blommor. Tack vare att de är både billiga och relativt små är de mycket lämpliga till olika former av adventspyssel och i julgrupper.
Hyacinter vattnas sparsamt, stöttas vid behov och ju svalare de står, desto längre håller de. Om vädret är milt fungerar de även fint utomhus, tex i entrékrukan. De går också utmärkt att använda som snittblomma.
…………….
07 Höstglöd
Höstglöd är en växt som alla garanterat lyckas med! Till julen finns höstglöd i vackra nyanser av rött och vitt och de är räddningen för alla som bara vill ägna minimal tid åt sina växter. Höstglöd behöver i princip ingenting, utom en skvätt vatten då och då.
Det är tack vare de tjocka bladen som växten klarar perioder av torka otroligt väl. En nyårsresa på två veckor, inga problem! Ett roligt tips är att sätta en stickling av höstglöd i en vas på bordet. Sticklingen kommer att utveckla långa vita rötter som är dekorativa i sig.
…………….
08 Tazett
Tazett är en gammal växt med vita, sirliga julblommor som har följt oss genom åren. För att ha tazetter inomhus måste du tycka om doft, för de doftar mycket och intensivt. Ett alternativ är att placera dem i uterummet, på den inglasade balkongen eller glasverandan; det vill säga en sval plats där du ser dem men som begränsar doften.
Välj en ljus och sval plats till dina tazetter, så håller de bäst. Du kan ha dem i kruka eller använda dem i en julgrupp med andra julblommor. Vattna på jorden runt lökarna när jorden har torkat lätt. Ett alternativ är att använda dem till pyssel, tex i krans.
…………….
09 Tulpaner
Älskade tulpan! Svenskarnas favorit bland snittblommorna är tulpanen. Inför jul kan du köpa både röda och vita tulpaner som är odlade i Sverige. De lyser upp på julbordet och bidrar med tulpanens fräschör och glädje. En bukett tulpaner är dessutom en alltid lika uppskattad som nyttig gå-bort-present som alternativ till vinflaskan och chokladkartongen.
Så här sköter du dina tulpaner:
- Snitta om tulpanerna när du kommer hem. Använd en vass kniv och skär en ny snittyta innan du ställer dem i en vas med kallt vatten.
- Låt buketten stå kvar i förpackningen i någon timme för att dra vatten.
- Ställ gärna blommorna i ett svalare utrymme under natten, till exempel på balkongen så länge det åtminstone är några plusgrader utomhus.
- Tulpaner är törstiga så fyll på med kallt vatten efterhand så att de aldrig står torrt.
Nöje | Sverige
Örebronyheter
Källa Blomsterfrämjandet
Mer information om olika växter och hur du kan använda dem hittar du på Blomsterfrämjandets hemsida.
Related Posts
Latest News
-
Kross när Örebro HK vann borta mot MoDo
Örebro HK kom till spel borta mod MoDo med åtta...
- Posted november 21, 2024
- 0
-
Tankarna flyr mig, foton på gossen och cykeln
Tankarna flyr mig, foton på gossen och cykeln. Tankarna väcker...
- Posted november 21, 2024
- 0
-
Länstrafikens dom mot den växande småorten
Mosås är en trevlig, något lantligt by med majoriteten villor...
- Posted november 21, 2024
- 0
-
Besvara enkät om det civila samhället
Örebro kommun och Örebro Föreningsråd genomför en undersökning, för att...
- Posted november 21, 2024
- 0
-
Öppet hus på Pihlskolans gymnasium i Hällefors
Välkommen till Pihlskolan i Hällefors, söndagen den 1 december mellan...
- Posted november 21, 2024
- 0
-
Lindesbergs kommunstyrelse sammanträder
Den 26 november sammanträder kommunstyrelsen i Lindesbergs kommun, den här...
- Posted november 21, 2024
- 0
-
E-tjänster stängda måndag den 25 november
Måndag den 25 november kl. 10–15 kommer de flesta av...
- Posted november 21, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login