82 procent av barnen skulle må bra av mer rörelse

By on 5 juli, 2023
Arkivbild

Bara 18 procent av Örebro läns 11-åringar rör sig i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendation om 60 minuters daglig rörelse, därför har Jumpyard tagit fram tips som kan hjälpa vuxna att sätta barn i rörelse.

Att göra roliga saker tillsammans med barnet i stället för att tjata är en nyckel.

– En av de tråkigaste sakerna med att vara förälder är att behöva tjata om sådant som barnet tycker är jobbigt, samtidigt har vi vuxna ansvar för att barnen mår bra. Därför ville vi passa på inför sommaren och lista saker som kan göra rörelsen mer lockande och rolig, säger Pelle Möller, vd för Jumpyard.

Enligt Folkhälsomyndigheten bör barn och unga vara fysiskt aktiva minst 60 minuter per dag. I rapporten ”Skolbarns hälsovanor” som släpps vart fjärde år redovisas svaren i år för första gången på regional nivå. Vid en sammanräkning av de 11-åriga flickor och pojkar i Örebro län som når målen landar andelen på 18 procent.

På riksnivå når endast två av tio 11-åringar, 19 procent, rekommendationen om en timmas fysisk aktivitet om dagen. Rekommendationen gäller barn mellan 6–17 år. Med fysisk aktivitet menas i rapporten från Folkhälsomyndigheten ”all aktivitet som får ditt hjärta att slå snabbare och som ibland gör dig andfådd.”

Utifrån sin erfarenhet av att utforma aktivitetsparker som sätter barn i rörelse har Jumpyard tagit fram en tipslista om hur vuxna kan göra det lättare för barn att välja fysisk aktivitet oftare. Tipsen handlar bland annat om att lyssna på barnet och ha kul tillsammans.

– Barn vill vara med sina vuxna. Så i stället för att säga ”Lägg bort skärmen nu!” för hundrade gången brukar det funka att föreslå något att göra tillsammans. Att röra på sig behöver ju inte innebära hård träning där man måste byta om och duscha efteråt, det kan lika gärna vara lek med mycket rörelse i, säger Pelle Möller.

Fem tips om att sätta barn i rörelse

1. Fokusera på kul
Eftersom den bästa rörelsen är den som blir av är det viktigt att det är roligt att röra på sig. Försök därför låta bli att prata om ”måste” och ”borde”, och fokusera på aktiviteter som både du och barnet tycker är roliga.

2. Planera in rörelse i vardagen
Om vi inte aktivt planerar in rörelse är det lätt att fastna vid skärmen. Hjälp ditt barn att göra rörelse till en del av varje dag. Kan ni cykla eller gå i stället för att åka bil eller buss? Finns det trappor att välja i stället för hiss?

3. Säg ja
Lek tillsammans. Oavsett om ditt barn vill skjuta fotbollsstraffar eller leka burken i skogen, var med. Öva dig i att säga ja till det ditt barn föreslår även om det inte följer traditionella spelregler eller det du har tänkt att ni ska göra.

4. Låt det bli stökigt
Glada barn rör sig och barn blir glada av att röra på sig, då kan det lätt bli lite vilt, högljutt och stökigt. Försök fokusera på leken i stunden och ta städningen sedan. Om ni har trångt inne, gå ut.

5. Ta rörelseansvaret
Det är inte konstigt att barn väljer bort rörelse med dagens distraktioner och appar utvecklade för att fånga deras uppmärksamhet. Visa att du fattar det, men förklara också att det är ditt vuxenansvar att barnet får tillräckligt med rörelse. Och rör du på dig, visa gärna det eftersom barn inte gör som vi säger, utan som vi gör.

Fakta: Om Folkhälsomyndighetens undersökning Skolbarns hälsovanor
Siffran om hur stor andel av barnen som rör sig enligt rekommendationen är hämtad från Folkhälsomyndighetens rapport ”Skolbarns hälsovanor” som kom i maj. Det är en enkätundersökning bland 11-, 13- och 15-åringar.

Syftet med studien Skolbarns hälsovanor är att se hur barns och ungas livsvillkor, levnadsvanor och hälsa ser ut och utvecklas över tid. Undersökningen är internationell och genomförs vart fjärde år i ett femtiotal länder i samarbete med Världshälsoorganisationen (WHO).

I enkäten definieras fysisk aktivitet som:

All aktivitet som får ditt hjärta att slå snabbare och som ibland gör dig andfådd. Fysisk aktivitet kan man hålla på med i idrottssammanhang, i olika aktiviteter på skolan, när man leker med kamrater eller då man går till skolan. Några exempel på fysisk aktivitet är att springa, gå snabba promenader, åka skridskor eller rullskridskor, simma, spela fotboll, cykla
eller dansa.

Därefter följer frågan ”Hur många dagar har du varit fysiskt aktiv sammanlagt minst 60 minuter om dagen under de senaste 7 dagarna? Räkna ihop all tid som du är fysiskt aktiv varje dag.” 

Län

Andel 11-åringar som rör sig minst 60 minuter per dag

Blekinge

16

Dalarna

20

Gotland

18

Gävleborg

21

Halland

22

Jämtland

21

Jönköpings län

18

Kalmar län

24

Kronoberg

17

Norrbotten

20

Skåne

21

Stockholms län

20

Södermanland

16

Uppsala län

19

Värmland

19

Västerbotten

16

Västernorrland

21

Västmanland

17

Västra Götaland

19

Örebro län

18

Östergötland

18

Riket

19

Hälsa | Örebro/Örebro län
Örebronyheter

Källa: Jumpyard
I undersökningen Skolbarns Hälsovanor redovisas flickor och pojkars rörelse enbart separat. Uträkningen för alla barn har gjorts med hjälp av SCB:s befolkningsstatistik från december 2021. Genom att räkna ut hur många 11- åriga flickor respektive 11-åriga pojkar som rör sig minst 60 minuter per dag i varje län och sedan slå ihop de två grupperna, har man tagit fram en sammanlagd procentsats som motsvarar andelen 11-åringar per län som rör sig tillräckligt i relation till rekommendationen.

You must be logged in to post a comment Login