- Man är inte ensam i jul, nummer om man behöver prata
- Jennifer och Elias skriver uppsats i Brasilien
- Elin Sahlberg ny socialchef i Askersunds kommun
- Kumla IBK går på julledighet som serieledare och tung förlorare
- Mingel – *Makeriet* Lördag 21 December 2024
- Nattens händelser från polisen
- Butiken Öround har stängt men konceptet lever kvar
- Klassikern Spöket på Canterville återuppstår
- Byggstart för nytt badhus i Karlskoga planeras till våren 2025
- Främjande och förebyggande insatser för barn och unga
5 tips – Så får du bästa räntan på bolånet
Hushållets största kostnad är boendet. Vi lägger mellan 25 och 30 procent av våra inkomster på vårt boende och så har det varit de senaste decennierna. Räntekostnaden står för en stor del av hushållens månadsutgifter vilket såklart många är angelägna om att få ner.
Senaste årens prisutveckling i kombination med stigande belåningsgrad visar att hushållens lån ökar och att även en liten räntehöjning kan få stor effekt på plånboken.
Hos traditionella banker är det vanligt att behöva förhandla om sin ränta varje år medan det är vanligare hos nya bolånegivare att erbjuda låga räntor till alla som uppfyller långivarens krav.
Så här går du till väga för att få den bästa räntan:
Ha koll på din ekonomi –
Behöver du låna mycket pengar vill såklart långivaren vara säker på att du kommer ha möjlighet att betala tillbaka. När du lånar till en bostad säger man att det finns en säkerhet i fastigheten. Har du många andra krediter och lån kan utrymmet för vad du klarar av att betala varje månad vara begränsat. I så fall är det bättre att göra en kraftsamling och försöka bli kvitt dessa innan du ansöker om bolån. Ju fler riskfaktorer du har i din ekonomi desto sämre förutsättningar har du till en låg ränta.
Köp inte för dyrt –
Om bostaden du vill belåna är så pass dyr att lånet överstiger 4,5 gånger hushållets bruttoårsinkomst behöver du amortera ytterligare en procent. Din amorteringskostnad tas med i bedömningen av din ekonomi och kan i vissa fall avgöra om du kan få ett lån eller inte. Stora lån går ofta hand i hand med hög belåningsgrad vilket också kan innebära högre räntor.
Jämför olika aktörers snitträntor –
Börja med att uppsöka minst tre bolånegivare som erbjuder den lägsta räntan. Just nu kan du hitta räntor som ligger strax över en procent om du bara blickar bortom de traditionella storbankerna. Här finns en hel del pengar att spara. Även om den genomsnittliga räntan i Sverige för bundna lån på 1–5 år är på historiskt låga 1,25 procent finns flera bolåneutmanare som erbjuder räntor runt 1,04 procent. Utgår man från det genomsnittliga bolånet i Sverige på 2 503 185 kr kan det sänka hushållets kostnader med så mycket som 5 256 kr per år. Med andra ord blir det en skillnad på 2 100 kronor per år för varje miljon du har i lån.
Se över villkoren –
En låg ränta kan ibland villkoras. Det vanligaste är att din belåningsgrad inte får överstiga 65 procent. Storbanker kan kräva att du flyttar över pensionssparande eller annat kapitalsparande till deras bank. I detta fall måste du alltså ta ställning till flera produkter. Blir det totala erbjudandet fortfarande förmånligt eller är den låga bolåneräntan bara en lockvara som de tar igen på dyrare produkter så som vardagstjänster, dyra fondavgifter etc.? Väljer du en bank som ger dig rabatt, dvs listräntan är högre än den ränta du förhandlat fram är det viktigt att ta reda på hur länge rabatten gäller och när den ska förhandlas om eftersom detta ofta kan vara lätt att missa.
Bundet lån ger lägst ränta just nu –
Ränteläget är just nu mycket speciellt. De flesta aktörer erbjuder nämligen sin lägsta ränta till dem som binder sina lån. I vanliga fall kostar tryggheten med ett bundet bolån lite extra, men nu är det tvärt om. Den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån var i augusti 1,41 procent. Jämför man den räntan med de bästa alternativen på marknaden kan en det genomsnittliga lånet bli 9 262 kr billigare per år. Det kan alltså vara värt att binda på dessa historiskt låga nivåer, även för kortare perioder som exempelvis 1 eller 2 år. Är du tveksam till att binda ränta eftersom du funderar du på att flytta kan du välja en kortare räntebindningstid och fråga din bolånegivare om det finns möjlighet att byta en säkerhet (bostad) mot en annan utan att behöva betala ränteskillnadsersättning. Kom ihåg att det nya lånet kommer prövas precis som ett vanligt lån, så svaret är ingen garanti.
Ekonomi | Sverige
Örebronyheter
Källa Hypoteket
Related Posts
Latest News
-
Man är inte ensam i jul, nummer om man behöver prata
Polisen vill alla önska en god jul och samtidigt påminna...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Jennifer och Elias skriver uppsats i Brasilien
Jennifer Olsson och Elias Pihlström går Sjuksköterskeprogrammet vid Örebro universitet,...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Elin Sahlberg ny socialchef i Askersunds kommun
Den 1 mars börjar Elin Sahlberg på sitt nya jobb...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Kumla IBK går på julledighet som serieledare och tung förlorare
Helgen innan jul så spelade Kumla IBKs herrar och damer...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Mingel – *Makeriet* Lördag 21 December 2024
*Makeriet* 2024.12.21 Lördag Stig in till Makeriet och stanna upp! Andas...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Nattens händelser från polisen
Nedan följer ett urval av de ärenden som polisen har...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Nu släpps resorna inför vintern
Missade du att boka favorithotellet inför årets julresa? För dem...
- Posted december 22, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login