- BITD – *Strömpis* Juldagen 25 December 2007
- Så kan samhällsproblem påverka Örebros chefer
- Hjälp och stöd under helgerna
- Taggad2025 i Hällefors
- ”Jag har känt” av Leia
- Ful kan du va´ själv sa ankungen
- De tillbringar julafton på akuten
- Sverige får chans till revansch mot Rumänien i Örebro
- Gustav Axberg får stöd för sitt projekt
- Så återvinner man julskräpet rätt
3 av 10 planerar att jobba efter pensionsåldern
Årets frilansrapport visar att svenska arbetstagare har kluvna känslor kring det framtida arbetslivet, speciellt bland unga, till följd av en skakig omvärld. Dessutom planerar en stor andel att fortsätta jobba efter pensionsåldern, speciellt i storstäderna.
Årets frilansrapport som baseras på en färsk Sifo-undersökning bland allmänheten i åldrarna 18-65 år tar tempen på svenskarnas inställning till arbetslivet. Årets rapport visar att lika många som planerar att gå i pension när de når pensionsåldern planerar att fortsätta jobba. Av svenskar mellan 18–65 år planerar enbart 28 procent att jobba tills man når den statliga pensionsåldern och därefter lägga karriären på hyllan.
Däremot uppger 29 procent att man i stället planerar att jobba deltid eller heltid efter pensionsåldern. I områdena kring de två största städerna, Stockholm (31%) och Göteborg (33%), är det vanligare än på andra platser i Sverige att planera för att fortsätta jobba på heltid eller deltid även efter den statliga pensionsåldern.
– Det är svårt att säga huruvida rapporter om fattigpensionärer eller det faktum att vi är friskare och lever längre har störst inverkan på att fler vill arbeta efter pensionsåldern. Troligtvis är det en kombination av att man både vill och kan hålla i gång samt behöver dryga ut pensionspotten för fler goda år, säger Matilda Backelle, kommunikationschef på Cool Company.
Bland unga i åldrarna 18–29 siktar en stor andel på att varva ner rejält innan pensionen. 2 av 10 planerar att gå ner till deltid innan de når den statliga pensionsåldern.
Fler än 4 av 10 känner oro för sitt framtida arbetsliv
Arbetsmarknaden har liksom många delar av vårt samhälle påverkats av de senaste årens turbulens i världen och framför allt årets händelser, vilket även leder till oro bland allmänheten. 44 procent av svenskarna känner oro för sitt arbetsliv till följd av oroligheter i världen och det ekonomiska läget. Det är flest unga som känner sig oroliga, i åldersgruppen 18–29 år svarar fler än varannan (52%) att man känner oro för sitt framtida arbetsliv till följd av världsläget.
– Nästan dagligen kan man läsa i tidningarna om nedskärningar, varsel och andra typer av negativa nyheter för arbetstagaren, vilket självklart skapar oro. Inte minst för unga som ännu inte hunnit få in en trygg fot på arbetsmarknaden. Men vi lever i en föränderlig tid och det finns idag fler sätt än tillsvidareanställningar för att slå sig fram på arbetsmarknaden, säger Matilda Backelle.
Trots oro är många svenskar beredda att göra vad som krävs för att säkra sin plats på arbetsmarknaden, eller ta nya kliv i karriären. Hela 6 av 10 (60%) svarar att man kan tänka sig att skola om sig en eller flera gånger under sitt arbetsliv.
9 av 10 trivs med sitt jobb – men flest har upplevt motsatsen
Trots oroliga tider och en viss oro bland svenskarna för sitt framtida arbetsliv ser en stor majoritet ut att trivas på sina arbetsplatser eller motsvarande, flest (46%) svarar att man trivs mycket bra och 43 procent svarar att man trivs ganska bra. Enbart 10 procent trivs inte alls eller trivs inte särskilt bra.
Bland unga i åldrarna 18–29 år där många ännu inte hunnit nå den typ av jobb man önskar sig eller den position man siktar mot ser svaren något annorlunda ut. Mest sticker unga kvinnor ut, 18 procent svarar att man inte trivs alls eller inte trivs särskilt bra
Hela 56 procent av svenskarna har flera eller enstaka gång stannat kvar på en arbetsplats trots att man inte trivts. Orsakerna kan vara många, och troligtvis är trygghet en stark sådan. Kvinnor och män svarar relativt lika där 56 procent av kvinnorna stannat på en arbetsplats trots att man inte trivts, jämfört med 57 procent av männen.
Sverige
Örebronyheter
Källa: Cool Company
Om Frilansrapporten 2023
Frilansrapporten ena del bygger på en undersökning genomförd av Kantar Sifos genom en webbpanel i juni 2023. Totalt genomfördes 1 041 intervjuer med den svenska allmänheten i åldrarna 18–65 år. Den andra delen baseras på 535 intervjuer bland svenska frilansare och konsulter över 18 år, som är egenanställda genom Cool Company.
Latest News
-
BITD – *Strömpis* Juldagen 25 December 2007
BITD – Back In The Days vi tar en titt...
- Posted december 25, 2024
- 0
-
Så kan samhällsproblem påverka Örebros chefer
Kriminalitet och korruption påverkar Sveriges chefer i allt högre utsträckning....
- Posted december 25, 2024
- 0
-
Hjälp och stöd under helgerna
Om man känner sig ensam eller har man råkat ut...
- Posted december 25, 2024
- 0
-
Taggad2025 i Hällefors
#Taggad är en kulturhelg som vill visa att Hällefors är...
- Posted december 25, 2024
- 0
-
Skydda dig mot trådlösa kortbedrägerier
I takt med att kontaktlösa betalningar blir allt vanligare, ökar...
- Posted december 25, 2024
- 0
-
Så kör du säkrare under julen
Julen och mellandagarna innebär långa resor till nära och kära...
- Posted december 25, 2024
- 0
-
Nattens händelser från polisen
Nedan följer ett urval av de ärenden som polisen har...
- Posted december 25, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login