- Debatten bygger sällan på forskning
- Örebro SK föll i hemmapremiären
- BIK Karlskoga tog ledningen i semifinalen
- En vardag som inte är sig lik
- Anna-Karin Andershed slutar som prorektor
- OBOS lanserar bollhav som nytt tillval i bostäder
- Begränsad tillgänglighet till Knuthöjdsmossen under sommarhalvåret
- Författarbesök på biblioteket i Degerfors
- Kamerabevakning med drönare i samband med ÖSK-match
- Sex av tio kan inte reglerna för byte av vinterdäck
3 av 10 föräldrar stressade av att vobba

Februari är den månad på året då flest personer är hemma med sjuka barn och kallas därför ofta för vabruari, Blocket Jobbs nya undersökning i samarbete med Kantar Sifo visar att tre av tio yrkesverksamma föräldrar känner sig stressade över att de måste vobba – ta hand om sjukt barn hemma samtidigt som de jobbar.
Bland yrkesverksamma föräldrar i Sverige med barn under 18 år svarar 29 procent att de känner sig stressade över att de måste vobba. Både män (26 procent) och kvinnor (32 procent) känner sig stressade. De som jobbar i privat sektor känner sig mer stressade av att vobba (34 procent) än de som jobbar i offentlig sektor (21 procent).
– Det är synd att så många föräldrar känner sig tvingade att behöva jobba medan de är hemma med sjukt barn, då det är en tydligt stressfaktor för många. Vi hoppas att arbetsgivarna har i åtanke att skapa en bra balans för för föräldrarna nu när vabruari drar igång, säger Anna Bergius, affärsområdeschef på Blocket Jobb.
Den främsta anledningen till att föräldrarna känner sig stressade av att vobba är att de anser att både deras jobb och barn blir lidande (15 procent). Nio procent känner sig stressade för att deras barn inte får full uppmärksamhet medan endast fyra procent uppger att deras eget jobb blir lidande. Samtidigt är det 23 procent som inte har möjlighet till att vobba i sitt yrke.
– Att svara på mail den ena stunden, för att i nästa stund ge sitt barn värktabletter och näsdukar kan för många kännas påfrestande. Man känner helt enkelt att man inte räcker till varken för jobbet eller för barnen. Det måste finnas rimliga krav och förväntningar från arbetsgivarens sida när en medarbetare vobbar, så att föräldrarna hinner ge sina barn vård och inte känner sig stressade, säger Anna Bergius.
Undersökningen visar också att sju av tio föräldrar (70 procent) generellt vill jobba mindre för att få mer tid över till sina barn. Bland män i åldersgruppen 30-49 år anser tre av fyra (76 procent) att de vill jobba mindre för att få mer tid till barnen. Bland kvinnor i samma åldersgrupp är siffran 70 procent.
– Det moderna arbetslivet ställer höga krav på föräldrar, som ofta känner sig stressade och skulle vilja spendera mer tid med sina barn. Just balansen mellan jobb och fritid är en viktig fråga redan nu, och som kommer växa i betydelse för hur arbetsgivare attraherar och behåller sina talanger i framtiden, säger Anna Bergius.
Regionalt
Örebronyheter
Related Posts
Latest News
-
Debatten bygger sällan på forskning
Mediedebatten om svensk lärarutbildning har skapat en bild av kris...
- Posted april 2, 2025
- 0
-
Unga kvinnor utsatta på jobbet
Unga kvinnor är mest utsatta för hot och våld, kränkande...
- Posted april 2, 2025
- 0
-
Oroande apptrend kan öka risken för hudcancer
När vårsolen äntligen tittar fram är det många som längtar...
- Posted april 2, 2025
- 0
-
Framgångsrikt år i kampen mot arbetslivskriminalitet
Under 2024 har antalet myndighetsgemensamma kontroller ökat jämfört med föregående...
- Posted april 2, 2025
- 0
-
Nattens händelser från polisen
Nedan följer ett urval av de ärenden som polisen har...
- Posted april 2, 2025
- 0
-
Här är storstäderna som trendar bland svenskarna
Bokningssiffror från resebolaget TUI visar att allt fler planerar en...
- Posted april 2, 2025
- 0
-
Risk för ekonomisk baksmälla för många svenskar
Hälften av svenskarna har redan nu planerat sin sommarsemester, men...
- Posted april 2, 2025
- 0
You must be logged in to post a comment Login