- ”Att resa sig upp” av Leia
- Kross när Örebro HK vann borta mot MoDo
- Tankarna flyr mig, foton på gossen och cykeln
- Länstrafikens dom mot den växande småorten
- Besvara enkät om det civila samhället
- Öppet hus på Pihlskolans gymnasium i Hällefors
- Lindesbergs kommunstyrelse sammanträder
- E-tjänster stängda måndag den 25 november
- Halksäsongen är i gång
- BIK Karlskoga åter överlägsna
225 000 svenskar reser utomlands på vintersemester i februari-mars
Enligt en nyligen genomförd nationellt representativ undersökning reser tre procent av alla svenskar utomlands under vintersemestern i februari-mars.
– Det är oroande att många tänker i sådana termer när det är en så pass osäker situation i världen och svenska myndigheter avråder från att resa till länder utanför EU, säger reseexpert Jenny Rudslätt på försäkringsbolaget If.
I den senaste undersökningen, som genomfördes av Syno International på uppdrag av försäkringsbolaget If verkar det som om de allra flesta har för avsikt att stanna hemma i Sverige under vintersemestern.
Tre procent av de tillfrågade, vilket motsvarar ungefär 225 000 svenskar, uppger att de kommer att åka utomlands under februari-mars. Detta är förenat med stor risk, mot bakgrund av den nuvarande situationen i världen.
Ogiltig försäkring kan kosta miljoner
– Om du reser till ett land som UD avråder till, är det inte säkert att du har en giltig försäkring för resan. Räkningen för sjukvård utomlands kan bli väldigt dyr, såväl som hemtransport till Sverige, som kan nå en miljon. Det är inte något du vill betala själv, säger Jenny Rudslätt. – Vi vet att pandemisituationen är mycket oklar runt om i världen nu, och flera mutationer gör saker komplicerade och oförutsägbara. Det kan finnas kapacitetsproblem på sjukhus, och du kan också stöta på lokala begränsningar som kan skapa utmaningar.
– När de svenska myndigheterna utöver detta uppmanar oss att inte resa utomlands och säger att de inte kan garantera konsulärt bistånd, är det klokt att tillbringa vintersemestern här hemma. Men se till att följa rekommendationerna även i Sverige, säger Jenny Rudslätt.
Var sjätte vid stugan
Nästan hälften av respondenterna (46 procent) i den nationellt representativa undersökningen säger att de kommer att tillbringa vintersemestern på sin egen hemadress. Dessutom svarar 14 procent att de vill semestra i egen (8 procent) eller hyrd (6 procent) stuga. 12 procent tänker besöka släkt eller vänner.
– De allra flesta tycks ta myndigheternas reserestriktioner på allvar. Och när skidsemestern till Alperna eller lata dagar i varmare regioner inte blir av, visar siffrorna att vi svenskar är bra på att göra vad vi kan för att ha en underbar vintersemester här hemma i Sverige, säger Jenny Rudslätt.
Hon betonar vikten av att ha en bra reseförsäkring också här hemma.
– Många associerar antagligen reseförsäkring med sol och sommar utanför Sveriges gränser, men det gäller faktiskt från den tid du lämnar din egen hemadress om resan kostar minst 1000 kronor eller om du är borta minst 48 timmar. Sverige är ett dyrt semesterland och då är det bra att veta om reseförsäkring täcker till exempel avbokning av resor på grund av sjukdom, förseningar, stöld eller förlust av föremål och mycket mer, säger Jenny Rudslätt. I Ifs Stor Hemförsäkring ingår avbokning, allriskskydd och försening medan stöldskydd redan finns i grundskyddet.
Regionalt
Örebronyheter
Källa if
Ytterligare information:
Undersökningen visar också att 20 procent av de tillfrågade säger att de inte har någon ledig tid alls under februari-mars, och 11 procent säger att de ska på bilresa, 4 procent reser med buss och lika många reser med tåg.
Om undersökningen:
Panelundersökningen genomfördes av Syno International och besvarades av 1004 respondenter från ett flertal onlinepaneler februari 2021. Respondenterna som ingick i undersökningen hade en jämn fördelning mellan kön, ålder och geografisk hemort. Syno International har 55 anställda på 12 kontor världen över som samlar in och hanterar data kring konsumenter för ledande företag och organisationer. Frågan som ställdes var ” Vad planerar du att göra på sportlovet, eller annan ledig tid i februari/mars?”
Mer information om UD:s reseavrådan » regeringen.se/uds-reseinformation/ud-avrader/a–andringar-av-avradan-fran-icke-nodvandiga-resor-till-alla-lander/
Related Posts
Latest News
-
Alla elever får rätt till bemannade skolbibliotek
Elevers tillgång till skolbibliotek ser i dag mycket olika ut....
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Flest viltolyckor sker under vintern
Under den mörka årstiden sker flest viltolyckor med viltarter som...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Maximera julledigheten 2024
Maximera julledigheten 2024, momondo listar de bästa tipsen för att...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Man föll från tak under arbete
En man har under arbete fallit ner från ett tak...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Elektronikvaruhus utsatt för smash and grab-inbrott
Elektronikvaruhus i Mariebergs handelsområde har på fredagsmorgonen utsatts för ett...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
”Att resa sig upp” av Leia
Att resa sig upp Fälla små ord Torra yttranden Ger...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Kraftsamling mot den kriminella ekonomin ger resultat
En av regeringens mest prioriterade frågor är att strypa den...
- Posted november 22, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login