- Man är inte ensam i jul, nummer om man behöver prata
- Jennifer och Elias skriver uppsats i Brasilien
- Elin Sahlberg ny socialchef i Askersunds kommun
- Kumla IBK går på julledighet som serieledare och tung förlorare
- Mingel – *Makeriet* Lördag 21 December 2024
- Nattens händelser från polisen
- Butiken Öround har stängt men konceptet lever kvar
- Klassikern Spöket på Canterville återuppstår
- Byggstart för nytt badhus i Karlskoga planeras till våren 2025
- Främjande och förebyggande insatser för barn och unga
11 viktiga saker att tänka på när du köper en bostad
Att köpa en bostad är normalt den största affär man gör i sitt liv, sällan är så stora belopp på spel som när du köper en bostad. Med dagens amorteringskrav finns det inte heller lika stora utrymmen att renovera lägenheten utan många ser sig om efter färdiga objekt som kräver mindre ansiktslyft. Kontantinsatsen är 15 procent utav bostadens förvärvspris.
Leva&Bo räknar upp 11 viktiga saker att tänka på när man köper bostad.
- Bolånet – Se över din ekonomi med banken så du vet vad du har råd med.
- Amorteringskrav – Nya amorteringskrav från den 1 mars 2018 innebär bl.a. att personer som lånar 4,5 gånger sin bruttoinkomst måste amortera ytterligare 1 procentenhet per år.
- Visningar – Gå på visningar som ofta hålls på helgerna. Dokumentera och ta bilder så du i lugn och ro sedan kan gå igenom de olika objekten med de för- och nackdelar du finner.
- Hitta rätt bostad – Gå på flera olika visningar, titta noga och jämför olika objekt. Tänk på vilka saker som är viktiga såsom närhet till kommunikationer, kanske hiss och parkering. Låt varken en ful fasad eller en fin kakelugn lura dig att impulshandla. Ta det med ro och se noga över dina valmöjligheter.
- Efter visningar – Gå igenom dina upplevelser när minnet är färskt och gärna med en vän som varit med på visningen och diskutera hur vännen kände på visningen. Ett bollplank är alltid bra för att få en ny färsk synvinkel som inte är färgad av behovet av en bostad eller den estetik som man kanske nåddes utav på visningen.
- Kontakta bostadsrättsföreningen – Kontakta bostadsrättsföreningen och begär om inträde som medlem i föreningen. Ställ frågor du önskar ha svar på. Kanske om en renovering gjorts nyligen eller om det finns någon planerad. Ta också reda på avgiften.
- Gör en budget – Här bör du kontrollera föreningens ekonomi tillsammans med din egen. Föreningens ekonomi är viktig då – i det fall den är låg – kan innebära höjda avgifter nästa år. Räkna in avgiften, eventuella försäkringar och glöm inte kontantinsatsen.
- Undersök din nya bostad – Man har ett tämligen vittgående ansvar vad gäller undersökningsplikten för en ny bostad. Man ska själv se eventuella fel som ofta kan vara dolda. Badrum och kök är speciellt känsliga områden som du bör ägna mer tid åt att undersöka. Behövs det anlita en besiktningsman som är expert på att finna dolda fel.
- Budgivningen – Var väl förberedd inför budgivningen. Sätt gärna en smärtgräns för budgivningen så du inte rycks med av andra spekulanter med kanske helt andra ekonomiska förutsättningar än dig. Ett bud blir först bindande när du köpekontrakten är påskrivna.
- Skriv kontakt och betala handpenningen – När du skriver kontakt för bostaden ska handpenningen erläggas, normalt 10 procent utav köpeskillingen. Kontraktsskrivningen sker ofta på mäklarens kontor och själva överlåtelsen på köparens bank.
- Experternas tips – Experterna betonar ekonomin och att göra sin hemläxa kring sin privatekonomi. På bankens hemsida finns kalkyler där du kan räkna ut diverse kostnader och se hur mycket du får låna. Se också över hur det kan se ut lite längre fram i tiden med arbete, kostnader och andra utgifter. Det finns alltid en risk att räntan höjs vilket kan vara ett hårt slag för många som inte förutsett räntehöjningen. Har man tid kan det vara bra att se om det är köparens marknad eller säljarens marknad för stunden. Något som snabbt kan förändras. Som köpare vill man ha ett stort utbud av bostäder med den prispress som då ligger på bostadsmarknaden.
Ekonomi |Regionalt
Örebronyheter
Related Posts
Latest News
-
Man är inte ensam i jul, nummer om man behöver prata
Polisen vill alla önska en god jul och samtidigt påminna...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Jennifer och Elias skriver uppsats i Brasilien
Jennifer Olsson och Elias Pihlström går Sjuksköterskeprogrammet vid Örebro universitet,...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Elin Sahlberg ny socialchef i Askersunds kommun
Den 1 mars börjar Elin Sahlberg på sitt nya jobb...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Kumla IBK går på julledighet som serieledare och tung förlorare
Helgen innan jul så spelade Kumla IBKs herrar och damer...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Mingel – *Makeriet* Lördag 21 December 2024
*Makeriet* 2024.12.21 Lördag Stig in till Makeriet och stanna upp! Andas...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Nattens händelser från polisen
Nedan följer ett urval av de ärenden som polisen har...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Nu släpps resorna inför vintern
Missade du att boka favorithotellet inför årets julresa? För dem...
- Posted december 22, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login