100 miljoner kronor till Ukrainska Röda Korset

By on 14 mars, 2025
Bostadshus och lagerbyggnader i Kiev brinner efter robot- och drönarangrepp, februari 2025.

Bild: Ukrainska Röda Korset

Igår tog regeringen beslut om ytterligare ett hjälppaket till Ukraina, 100 miljoner kronor tilldelas Ukrainska Röda Korset för sitt opartiska och neutrala humanitära arbete. Detta är det fjärde hjälppaketet för Röda Korsets del, sedan eskaleringen av den väpnade konflikten inleddes 2022.

— Vi är uppriktigt tacksamma för att Sveriges regering ger detta bidrag i en otroligt svår tid för Ukraina. Vi har redan hjälpt omkring 13 miljoner människor, men stridigheterna fortsätter, och människor fortsätter att lida, säger Maksym Dotsenko, generaldirektör för Ukrainska Röda Korset.

— Även om kriget skulle ta slut i morgon skulle de humanitära behoven förbli enorma, eftersom tusentals hem har förstörts, tillsammans med sjukhus, skolor, och daghem. Därtill kämpar miljontals människor i skottlinjen. Varje dag måste vi dessutom vara redo att stödja flyktingar som kommer att återvända hem, fortsätter Maksym Dotsenko.

Ulrika Modéer, generalsekreterare för Svenska Röda Korset, befinner sig just nu i Ukraina.

— Jag är här för att följa hjälparbetet på plats. Och jag möts en av oerhört engagerad förening vars nära 10 000 volontärer i tre års tid bistått människor med akut och långsiktig hjälp över hela landet. Det är civilsamhället som har förmågan att nå hela vägen fram, men det kräver att vi investerar i lokal kapacitet, säger hon.

— Vi i Sverige har mycket att lära av Ukrainska Röda Korset när det gäller bidraget till Totalförsvaret. Redan de tre första månaderna 2022 hade Röda Korset i Ukraina utbildat 46 000 personer i första hjälpen. Insatser inom psykisk hälsa har också stärkts, ett område där just Svenska Röda Korset ligger i framkant genom sitt långvariga arbete med både krisstöd och vård och behandling av torterade och krigsskadade.

— Därtill är det avgörande att civilbefolkningen skyddas i enlighet med Genèvekonventionerna, krigets lagar, och tillförsäkras sina rättigheter som att exempelvis ha kontakt med sina nära och kära som internerats eller att bedriva efterforskning efter saknade.

— Vid mitt besök på Central Tracing Agency (efterforskningsbyrån som drivs av Röda Korset) berättade vår personal att man hanterat över nära 46 000 samtal under förra året. Detaljer tas tillvara och information delas för att om möjligt kunna spåra vidare till exempel krigsfångar. Ovissheten är en tung belastning för drabbade, avslutar Ulrika Modéer.

Ekonomi
Örebronyheter

Källa: Svenska Röda Korset

You must be logged in to post a comment Login