10 omvärldstrender som påverkar vårt 2018

By on 2 december, 2017

I våra tidigare What’s on-spaningar har vi talat om att de kommande åren kommer präglas av ”perfekt storm” (2016) respektive ”kulturkrockar” (2017), att turbulens och kulturkrockar präglat vår samtid sedan dess är väl snarast en underdrift och under 2018 kommer dessa att fortsätta. Men vad som också är tydligt är att det omformande skifte som ekonomi och samhällsinstitutioner genomgår är på väg in i en ny fas som leder till ett brutalt uppvaknande, område efter område. Därför kallar vi 2018 för det stora uppvaknandets år. 

Nedan följer 10 tydliga exempel på uppvaknande, inom områden från energi till personliga förhållningssätt. De fem första är mer övergripande och allomfattande, de sveper likt enorma tsunamis genom samhället och förändrar förutsättningarna för snart sagt allt. De fem senare handlar om mer avgränsade aspekter av uppvaknande.

1. Fossil är fossilt: 
Saudiarabien bygger en miljonstad som endast ska försörjas med ren energi, samtidigt säljer den norska oljefonden av sina tillgångar i olja och gas. Och med en situation där solel redan är billigare än fossila bränslen i 30 av världens länder samtidigt som alltfler städer planerar att förbjuda fossildrivna bilar kan vi vänta oss en del förändringar under 2018 när det kommer till vår användning av fossila bränslen. 

2. AI först, sedan det andra: 
Robothandläggare, robotrådgivare och AI-kundtjänst blir allt vanligare och i år har Amazon räknat med att sälja 22 miljoner Echo-enheter. AI i form av såväl enklare maskininlärning som mer avancerad djupinlärning finns snart överallt, och världens IT-giganter som IBM, Google och Amazon erbjuder den på kran. Marknaden växer med 55% per år och kommer ha stor påverkan på vårt 2018. 

3. Slutet på affärer som vi känner dem: 
Varje dag kommer 100 000 paket till Arlanda flygplats från Kina, majoriteten är privatpersoners köp från bland annat Alibaba. Detta är ett lysande exempel på den chockvåg som går genom detaljhandeln och andra branscher som utmanas av de globala plattformsföretagen. Plötsligt är de överallt. Och tar över allt. Frågan är hur stora de kan bli. Tar vi bara fem av de största – Apple, Alphabet (Google), Amazon, Alibaba och Facebook så kommer de med nuvarande tillväxt att ha lika stor omsättning som Frankrikes och Tysklands samlade BNP redan 2025. 

4. Bilen är inte vad den en gång var: 
I november 2017 släppte Uber och Volvo nyheten som många väntat på: Uber beställer 24 000 självkörande XC90 av Volvo. Och medan biltillverkarna nu släpper bilar på nivå 2 och 3 så lanserar processortillverkaren Nividia redan ”AI-hjärnor” för nivå 5, det vill säga datorer som kan vara centrum i helt självkörande bilar utan vare sig pedaler eller ratt. Vad betyder detta för försäkringbolag, samhällsplanering, fastighetsbranschen och för oss som enskilda? Hur många bilar behövs? Vem kommer att äga dem? En sak är säker, redan 2018 börjar vi ersätta ett fossilbaserat bilsamhälle med något helt nytt. 

5. Inga mer söta drömmar: 
Försäljningen av strategiskt viktiga hamnar, outsourcing av känsliga informationssystem till företag med icke säkerhetsklassad personal i utlandet, helt oskyddade och systemkritiska säkerhetssystem – 2016 års svenska skandaler har varit många. Och det är sannolikt bara början. Med en ny geopolitisk situation och hundratusentals heltidsanställda hackers och nättroll runt om i världen står säkerhet åter överst på agendan i näringsliv såväl som politik, i Sverige och annorstädes. På goda grunder. Men uppvaknandet riskerar att bli brutalt. 

6. Identitetskrisernas snårskog: 
Identitet blir allt viktigare, för både minoriteter och majoriteter. 36% av Trumpväljarna ser sin vita identitet som ”mycket” eller ”extremt” viktig. Men mer betoning av särart och skillnader leder knappast till mer tillit vare sig mellan medmänniskor eller till samhällsinstitutioner. Eller nödvändigtvis till ett bättre samhälle. Identitetstsunamin är på väg åt vårt håll och identitetspolitik kommer bli ett hett område under 2018. 

7. Ingenting är vad det ser ut att vara: 
En av världens mest inflytelserika twittrare, Jenna Abrams, visade sig vara en produkt av Internet Research Agency i St Petersburg. Vem och vad kan vi lita på i en digital värld? Text går att fejka. Bild går att manipulera. Inte ens filmklipp går säkra när man med hjälp av djupinlärning kan bygga exakta modeller av en persons munrörelser och därmed lägga vilka ord man önskar i dennes mun. 2018 går ingen sanning säker. 

8. Väx upp, väx upp, den nya dagen gryr: 
#metoo-rörelsen har avslöjat många män som ansett sig stå över de vanliga spelreglerna. De senaste åren har det också blivit uppenbart att såväl startupbolag som etablerade plattformsjättar har tyckt sig leva i en etisk och moralisk frizon. Under året har såväl Facebook som Google, Twitter och Uber ställts inför skranket. Vet-hut-tsunamin är på väg, 2018 är det dags att växa upp. 

9. Bra att ha en slant på bank: 
Skenande livslängd och negativ ränta innebär att det blir allt svårare att spara sig ihop till en dräglig pension. Och är man ung krävs rika föräldrar eller en tjock plånbok för att ens få tak över huvudet. Inte undra på att sparande kommit på modet, i Sverige liksom i andra delar av västvärlden. Sparhjältarna är supersparare som Mr Money Mustache och Fantastiska Farbror Fri, eller snåljåpen och superspararen Günther Mårder som samlade stora skaror unga fans på Sparpodden. 

10. Dags att dra vidare – till Mars: 
2018 blir året då rymden slår till på allvar, i långt större omfattning än under 1960-talets rymdera. SpaceX skickar 2 betalande turister runt månen, Virgin Galactic och Blue Origin genomför sina första rymdskutt för turister och fem team tävlar om att skicka obemannade farkoster till månen. Det är en ny tid, en ny värld. En värld där vi också kommer att vidga våra vyer och sänka kostnaderna för många vetenskapliga experiment rejält.

Världen
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login