- ”Att resa sig upp” av Leia
- Kross när Örebro HK vann borta mot MoDo
- Tankarna flyr mig, foton på gossen och cykeln
- Länstrafikens dom mot den växande småorten
- Besvara enkät om det civila samhället
- Öppet hus på Pihlskolans gymnasium i Hällefors
- Lindesbergs kommunstyrelse sammanträder
- E-tjänster stängda måndag den 25 november
- Halksäsongen är i gång
- BIK Karlskoga åter överlägsna
Ullersäter blir ny servicepunkt i Lindesbergs kommun
Lindesbergs kommun inleder samarbete med Ullersäters Bygdegårdsförening som får ansvaret att driva kommunens servicepunkt i bygdegården Ullergården i Ullersäter. Kommunen har sedan tidigare två servicepunkter – en i Vedevåg och en i Ramsberg. Nu satsar kommunen på fler servicepunkter med start i Ullersäter.
En servicepunkt är den naturliga mötesplatsen i en by eller ort. Dit ska man kunna gå för att träffas över en kopp kaffe, göra sina ärenden över nätet, ta del av information via broschyrer och mycket annat. Det är också forumet för att samla idéer, initiativ och utvecklingstankar.
Genom att utföra vissa tjänster åt kommunen erhåller också den förening som driver servicepunkten en ersättning. Förutom en samlande kraft för bygden är en servicepunkt också en mötesplats för kommunen. Där samordnas de frågor som är viktiga för en positiv landsbygdsutveckling.
Arbetar för en levande landsbygd
”Tillsammans med Ullersäters Bygdegårdsförening ska nu Lindesbergs kommun arbeta för en levande landsbygd”, skriver Lindesbergs kommun i ett pressmeddelande.
Ullersäters Bygdegårdsförening kommer 2020 bland annat att titta på frågor som infrastruktur, företagande på landsbygden, inflyttning och föryngring i föreningslivet.
”Det finns ett starkt driv och en framtidstro i Ullersäter som är välkänd i kommunen. Därför är vi glada att Ullersäters Bygdegårdsförening valt att ansöka om att bli servicepunkt under 2020. Vi ser fram emot att utveckla engagemanget och intresset för landsbygdsutveckling som finns där”, säger kommunens näringslivschef Wilhelm Magnusson.
En förening att räkna med
”Det känns verkligen stimulerande att Ullergården blivit antagen till att få bli servicepunkt 2020. Med tanke på att Ullersäters Bygdegårdsförening bildades så sent som 2012 så har utvecklingen gått från klarhet till klarhet. Vi har blivit en förening att räkna med – inte så stor, men den gör verkligen skillnad på den ort vi finns. Det engagemang som finns i föreningen kommer att bidra till att vi med största säkerhet kommer få fortsatt gynnsam utveckling av vår landsortsbygd”, säger Kjell-Åke Wijk från Ullersäters Bygdegårdsförening.
Ullergården (bilden) var tidigare ett kapell som hette Betania. Under 2012 fick Ullersäters Bygdegårdsförening möjlighet att köpa byggnaden av Frövi missionsförsamling. Redan 2012 hade medlemsantalet i föreningen passerat 200 medlemmar och många av dessa skänkte pengar för att kunna köpa byggnaden. Föreningens aktiviteter har varit välbesökta med tanke på att det i Ullersäter bor ungefär 100 personer. Den allra första aktiviteten var återupplivandet av Ullersäters Valborgsmässofirande. Då kom det 110 besökare och föreningen hade funnits i två veckor.
”Vi hoppas att det ska sjuda av engagemang i byn och att Ullergården ska vara en levande lokal där många medlemmar kommer att passera på olika aktiviteter”, skriver föreningen på sin hemsida ullergarden.se.
Sedan 2014 har Lindesbergs kommun arbetat med servicepunkter för att nå ut med service, information och skapande av mötesplatser. Att vara lokal servicepunkt innebär att man åtar sig vissa uppdrag för kommunens räkning – som kommun-, turist-, förenings- och företagsinformation – och för det får en uppdragsersättning.
Kommunen har sedan tidigare avtal med Ramsbergs Kulturcentrum (bilden) och Vedevåg Kvarnbacka Livs (Vedevågsvisionen) som lokala servicepunkter. Nu vill näringslivsenheten arbeta om, strukturera och varva upp arbetet med servicepunkterna. Tanken är att de ska bli – utöver grundläggande kommunal service för människorna på landsbygden – platserna dit innovation, goda idéer och utvecklingstankar samlas. De ska således bli ett verktyg för samlad kommunikation till såväl som från kommunen, enligt näringslivsenheten.
En grundersättning på 30.000 kronor per år betalas ut till den förening som driver en servicepunkt. Därtill kommer en tilläggsersättning som syftar till att uppmuntra åtgärder, projekt och förbättringsidéer för servicepunktens målgrupp.
”Grundregeln är att insatserna ska vara lokalt förankrade och bygga på ett gemensamt behov. De ska också avlasta eller komplettera service eller insatser som redan finns i kommunen. Att kunna påvisa en bredare samverkan är positivt för näringslivsenhetens bedömning såväl som ett tydligt mångfalds- och/eller jämställdhetsperspektiv”, enligt det avtal som tecknas med de föreningar som driver en servicepunkt.
Länet | Lindesbergs Kommun
Örebronyheter
Källa LindeKultur
Related Posts
Latest News
-
Alla elever får rätt till bemannade skolbibliotek
Elevers tillgång till skolbibliotek ser i dag mycket olika ut....
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Flest viltolyckor sker under vintern
Under den mörka årstiden sker flest viltolyckor med viltarter som...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Maximera julledigheten 2024
Maximera julledigheten 2024, momondo listar de bästa tipsen för att...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Man föll från tak under arbete
En man har under arbete fallit ner från ett tak...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Elektronikvaruhus utsatt för smash and grab-inbrott
Elektronikvaruhus i Mariebergs handelsområde har på fredagsmorgonen utsatts för ett...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
”Att resa sig upp” av Leia
Att resa sig upp Fälla små ord Torra yttranden Ger...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Kraftsamling mot den kriminella ekonomin ger resultat
En av regeringens mest prioriterade frågor är att strypa den...
- Posted november 22, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login