- En vardag som inte är sig lik
- Anna-Karin Andershed slutar som prorektor
- OBOS lanserar bollhav som nytt tillval i bostäder
- Begränsad tillgänglighet till Knuthöjdsmossen under sommarhalvåret
- Författarbesök på biblioteket i Degerfors
- Kamerabevakning med drönare i samband med ÖSK-match
- Sex av tio kan inte reglerna för byte av vinterdäck
- Oatly iKaffe Vanilla och Caramel nu på Espresso House
- Slow Art Day upptäck konst på ett nytt sätt
- Här utforskar lärare vid Örebro universitet flexibla lärmiljöer
RideQ lanserar digitalt system som hjälper ryttare sitta rätt på hästen

Efter många år på hästryggen har Annika Ridington, medgrundare av RideQ, skapat en produkt med fokus på att få fler ryttare att förändra och optimera sitt rörelsemönster på hästryggen. Det finns många sätt att mäta sitt rörelsemönster på idag, men få bra sätt att optimera rörelsen i realtid när ryttaren sitter på hästryggen.
– Jag har en egen gård och rider även in hästar, säger Annika Ridington, medgrundare RideQ. Jag upplever själv ett problem i att inte kunna veta när jag gör rätt eller fel.
Vibration från digital dosa hjälper ryttaren förändra sitt rörelsemönster
Produkten är ett digitalt hjälpmedel som läser av och korrigerar ryttarens kroppsposition i realtid. En liten enhet fästs på den kroppsdel vars rörelsemönster man vill förändra. Enheten läser av ryttaren och om ryttaren rör sig felaktigt eller kommer i obalans ger RideQ automatiskt feedback genom en vibrerande signal. Ryttaren kan då finjustera positionen direkt på hästryggen. Metoden både effektiviserar och optimerar ryttarens tekniska inlärning samtidigt som hästen slipper balansera upp ryttaren. Resultatet är ett förbättrat samspel mellan ryttare och häst.
– Ju mer i balans ryttaren är desto färre felaktiga signaler får hästen, förklarar Annika. Balans på hästryggen skapar automatiskt en positiv effekt eftersom en bättre ryttare gör att hästen håller längre.
Från dålig till korrekt kroppsuppfattning
För ryttare är den vertikala sitsen något man övar på hela tiden. Det är själva grunden för att hålla balansen och ge tydliga instruktioner till sin häst.
– Vi ser många ryttare och människor som generellt har relativt dålig kroppsuppfattning, fortsätter Annika. Man tror att man förhåller sig på ett visst sätt, men tittar man på sig själv på en video är det väldigt olikt mot hur man tror att man rör sig. Genom RideQ får ryttaren en digital tränare som direkt, intuitivt och effektivt tränar in nya rörelsemönster.
Avancerade algoritmer och grundliga tester
Genom en utarbetad algoritm för respektive kroppsdel avgör enheten vad som är rätt eller fel. RideQ’s digitala tränare finputsar detaljer och optimerar även för de som redan utmanar sig tekniskt på hästryggen. Initialt riktar produkten sig mot tävlingsryttare men RideQ tror även på positiva effekter hos användare inom andra sporter.
– Det handlar om de små detaljerna i varje individs rörelsemönster, säger Annika. 4 år av utvecklingstester på ryttare ligger bakom vår kunskap och den färdiga produkten. Enheten har idag testats internationellt med hjälp av 200 personer i 4 länder. 84,6 % upplevde en omedelbar effekt och förbättrad position vid användning under tre veckor och skulle även rekommendera produkten vidare.
Lansering på Stockholm International Horse Show och bolagsutveckling med Chalmers Ventures
Under 2018 kommer RideQ att utveckla produkten vidare tillsammans med landslagsryttare genom projektet ”Ridsportens Innovationer”. Projektet är ett samarbete mellan Saab och Svenska Ridsportförbundet där man har valt ut ett fåtal intressanta tekniska innovationer inom ridsporten. Under 2018 gick även RideQ in i Chalmers Ventures Acceleratorprogram för att satsa ytterligare på affärsutveckling och uppskalning. Det första produktsläppet är på gång och lanseras under Stockholm International Horse Show hösten 2018.
– Forskning har kommit fram till att det effektivaste sättet att justera kroppen är uppifrån och ner, säger Annika. Därför kommer vi först att släppa en enhet som hjälper till att kontrollera huvudet.
Sport | Häst
Örebronyheter
Related Posts
Latest News
-
En vardag som inte är sig lik
Kommunens arbete efter det allvarliga våldsdådet på Campus Risbergska tisdag...
- Posted april 1, 2025
- 0
-
Anna-Karin Andershed slutar som prorektor
Anna-Karin Andershed begär entledigande från sitt uppdrag som prorektor, hon...
- Posted april 1, 2025
- 0
-
Man vandaliserade bil i Sörbyängen
En man i tjugofemårsåldern misstänks för skadegörelse, mannen misstänks har...
- Posted april 1, 2025
- 0
-
OBOS lanserar bollhav som nytt tillval i bostäder
I linje med sitt fokus på familjevänliga och lekfulla boendemiljöer...
- Posted april 1, 2025
- 0
-
Begränsad tillgänglighet till Knuthöjdsmossen under sommarhalvåret
Både smålom och många andra fåglar är mycket känsliga för...
- Posted april 1, 2025
- 0
-
Författarbesök på biblioteket i Degerfors
Välkomna på författarbesök med Mohlin & Nyström den 9 april...
- Posted april 1, 2025
- 0
-
Kamerabevakning med drönare i samband med ÖSK-match
Polismyndigheten har fattat beslut om kamerabevakning med drönare i samband...
- Posted april 1, 2025
- 0
You must be logged in to post a comment Login