​Myndighet missar möjlighet att försvåra för matchfixing

By on 9 december, 2018

De 16 första spelbolagen har fått licens att verka mot svenska konsumenter från och med 1 januari 2019. Det är upprörande att Lotteriinspektionen valde att inte ge tydliga ramar och begränsa risken för matchfixing.

– När civilminister Ardalan Shekarabi sa att han skulle röka ut matchfixing med hjälp av den nya spellagen tror jag inte att han menade att det ska var fortsatt fritt spelrum för spelbolagen som det blir nu, säger Björn Eriksson ordförande Riksidrottsförbundet.

95 spelbolag har hittills sökt licens varav drygt 70 rör spel på den konkurrensutsatta delen där sportspelen är med. I fredags fick 16 spelbolag sina licenser. I besluten från Lotteriinspektionen, som är tillsynsmyndighet, står att spelbolagen inte får erbjuda vadhållning som är stötande eller olämplig ur allmän synpunkt. Men det är upp till spelbolagen att avgöra vad som är stötande eller olämpligt.

– Att Lotteriinspektionen tror att alla 70 spelbolag i en stenhård konkurrenssituation ska vara försiktiga med vilket spelutbud de erbjuder är nästan löjeväckande. Om inte myndigheten tar sitt ansvar kommer snarare matchfixingproblemet att öka, säger Björn Eriksson.

Riksidrottsförbundet har under flera år påpekat riskerna med spel på låga divisioner, enstaka händelser som gula kort och hörnor samt spel på ungdomsidrott. I samtliga dessa fall visar forskningen att det är inkörsporten till matchfixing.

– Jag har haft en dialog med Lotteriinspektionens generaldirektör Camilla Rosenberg och varnat för den port till organiserad kriminalitet som nu slås upp. Tyvärr lyssnar inte generaldirektören på vare sig mina varningar som företrädare för idrottsrörelsen och före detta rikspolischef, eller de varningar polis och åklagare på området allt tydligare flaggar för när det blivit klart att myndigheten misslyckas med att i tid ta fram relevanta föreskrifter, säger Björn Eriksson. 

Lotteriinspektionen kommer under våren att starta arbetet med att ta fram föreskrifter på området som ska visa riktningen för vad som är stötande och olämpligt ur allmän synpunkt.

– Jag hoppas att föreskrifterna blir bra. Men vi kommer att skriva 2020 åtminstone innan de är på plats. Jag förväntar mig att våra folkvalda i riksdagen skickar en tydlig signal till övergångsregeringen att agera mot Lotteriinspektionens flathet, säger Björn Eriksson.

Sport | Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login