​Läkemedelsjättar hindrar barn att få ny hivmedicin

By on 26 juli, 2018
11-åriga Gloria Chipasula från Malawi har både hiv och tuberkulos. Foto: Luca Sola/Läkare Utan Gränser

Läkare Utan Gränser riktar hård kritik mot en grupp läkemedelstillverkare som gör det svårare för barn att få specialanpassade hivmediciner. Det handlar om nya varianter av läkemedlet dolutegravir som är centrala i behandlingen av barn med hiv. Den medicinska humanitära organisationen kritiserar gruppen ViiV Healthcare (bestående av Pfizer, GalaxoSmithKline och Shionogi) inför den internationella hiv/aids-konferensen i Amsterdam denna vecka.

Världshälsoorganisationen WHO:s senaste rekommendation är att använda dolutegravir för behandling av vuxna samt av barn mellan fyra veckor och tio år. Tidigare har man rekommenderat sämre hivmediciner med fler biverkningar, men barn måste från början få de bästa medicinerna för att minska risken för resistens. Barnen kommer sannolikt att ta hivmediciner livet ut.

De närmare två miljoner bebisar och barn som lever med hiv ska inte få sämre behandling när det finns en bättre att tillgå. Det är skamligt att ViiV släpar fötterna efter sig vad gäller att förbättra behandlingen för barn med hiv, säger David Maman, Läkare Utan Gränsers medicinske samordnare i Malawi.

Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA godkände de barnanpassade varianterna av dolutegravir för nästan ett och ett halvt år sedan. Efter upprepade krav från bland annat Läkare Utan Gränser lovade ViiV i november förra året att påskynda tillgången till dem. Ändå har läkemedelsgruppen inlett registreringsprocesser i bara tre afrikanska länder söder om Sahara (Kenya, Nigeria och Sydafrika). Det innebär att majoriteten av barnen i låginkomstländer saknar tillgång till dem.

Det finns möjlighet att vid behov göra undantag så att hivmediciner kan importeras till länder där de ännu inte är registrerade, men ViiV påstår att det är mot deras policy att göra så. Påståendet är orimligt, inte minst eftersom regeringar är beredda att göra undantag för läkemedelsimport för att kunna förse barn med denna förbättrade hivbehandling.

Byråkratiska ursäkter håller inte
ViiV måste även skynda på för att avsluta utvecklingen av en ny, vattenlöslig variant av medicinen. Denna version är lämplig för små barn och saknas helt i dagsläget. ViiV måste även slutföra pågående studier av vilka doser som passar barn med hiv för att därigenom kunna optimera och förenkla behandlingen. Dessutom måste de leva upp till åtagandet att vid behov dela med sig av sina barnanpassade varianter av läkemedlet under tiden som generiska versioner tas fram, bland annat genom samarbetet med Unitaid och Clinton Health Access-initiativet, vilket beräknas ta flera år.

ViiV är i dag den enda producenten av barnanpassade versioner av den nya rekommenderade behandlingen för barn med hiv. De måste inse att de har ett stort ansvar och göra allt de kan för att se till att barnen omedelbart får tillgång till den här behandlingen, säger Jessica Burry, hiv-farmaceut vid Läkare Utan Gränsers Access-kampanj, och fortsätter: Det har gått fyra år sedan ViiV först gjorde dolutegravir tillgängligt för vuxna men fortfarande gömmer de sig bakom olika byråkratiska ursäkter för varför medicinen inte kan göras tillgänglig för barn. Men deras ursäkter håller inte.

Orättvis prissättning för barn
Priset för de barnanpassade varianterna av läkemedletär dessutom relativt sett mycket högre än för vuxna. ViiV säljer vuxendosen på 50mg för cirka 223 USD per person och år, medan barndoserna på 25mg och 10mg säljs för 214 respektive 115 USD. Om ett barn behöver en dos på 35mg skulle ViiV sälja den för 329 USD per år vilket är drygt 100 USD mer än vad vuxna betalar – och detta inkluderar då inte de två andra läkemedel som är nödvändiga för denna kombinationsbehandling. För vuxna finns dessutom generiska versioner av kombinationsbehandlingar med bland annat dolutegravir till en kostnad av 75 USD per person och år. Detta är ytterligare ett exempel på hur barn med hiv åsidosätts.

Hälsa | Världen
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login