​Iran – Akademiker bosatt i Sverige riskerar dödsstraff

By on 12 februari, 2017
Ahmadreza Djalali är godtyckligt fängslad i Iran och riskerar dödsstraff.

Ahmadreza Djalali, iransk akademiker, specialiserad på katastrofmedicinoch bosatt i Sverige, är fängslad i Iran sedan april 2016. Han har hotats med dödsstraff och inledde en hungerstrejk i december i protest mot fängslandet. Amnesty International har nu utfärdat en så kallad ”blixtaktion” för att få honom frigiven.

Ahmadreza Djalali måste omedelbart friges, om han inte kan åtalas för ett internationellt erkänt brott – som alltså inte handlar om att han utnyttjat sin yttrande-, förenings- och mötesfrihet. Han måste också få tillgång till den advokat han vill, träffa sin familj och UD, och få den vård han behöver, säger Anna Lindenfors, generalsekreterare svenska sektionen av Amnesty International.

Dr Ahmadreza Djalali är en 45-årig läkare, lärare och forskare i katastrofmedicin, och har undervisat vid universitet i Belgien, Italien och i Sverige där han också är bosatt. Han lämnade Iran 2009 för att studera vid Karolinska Institutet. Ahmadreza Djalali reste till Iran efter att ha blivit inbjuden till universiteten i Teheran och Shiraz att delta i workshops om katastrofmedicin. Han har vid flera tidigare tillfällen rest till Iran utan problem.

Ahmadreza Djalali greps av tjänstemän från underrättelsetjänsten den 25 april 2016, tre dagar innan han skulle återvända till Sverige. Familjen fick ingen information om gripandet förrän efter tio dagar då Ahmadreza fick ringa ett kort samtal till dem. Efter att ha hållits på en okänd plats fördes han efter en vecka till avdelning 209 i Evinfängelset i Teheran.

Under tre månader satt han i isoleringscell och under tiden utsattes han för intensiva förhör och man försökte tvinga honom under stor press att underteckna uttalanden med “bekännelser” om att han var spion för en “fientlig regering”. När han vägrade sa man till honom att han skulle åtalas för “fiendskap med Gud – moharebeh”, ett brott som medför dödsstraff. I protest mot behandlingen inledde han en hungerstrejk den 26 december 2016 och hans hälsa har allvarligt försämrats sedan dess.

Trots upprepade förhör fick Ahmadreza Djalali inte besök från sin advokat förrän sju månader efter gripandet, då han flyttades till en annan avdelning i Evinfängelset. Åklagarmyndigheten har sagt till advokaten att denne inte kan ta sig an fallet och har vägrat att delge honom domstolshandlingar.

Den 31 januari ställdes Ahmadreza Djalali inför en revolutionsdomstol utan advokatens närvaro, och den sittande domaren meddelade att Ahmadreza anklagades för “spioneri” och kan dömas till döden.

Situationen när det gäller mänskliga rättigheter i Iran är oerhört allvarlig. Vi kan till exempel konstatera att det skett ökade tillslag mot människorättsförsvarare. De utsätts för hot, trakasserier och godtyckliga fängslanden, och de får mycket höga straff för helt fredliga aktiviteter.Vi har tagit upp flera enskilda fall av fängslade människorättsförsvarare med statsminister Löfven inför hans resa till Iran, och vi har nu också nu informerat honom om Djalalis fall. I samtal med statsministern har vi också lyft frågan om avrättningar av minderåriga, bristen på kvinnors mänskliga rättigheter i landet samt vad svenska företag och regeringen bör tänka på när det gäller handel med Iran, säger Anna Lindenfors.

Världen
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login