​Fler larm om allvarlig svampförgiftning

By on 29 september, 2019

Antalet samtal till 112 och Giftinformationscentralen (GIC) om svampförgiftning har ökat de senaste veckorna. Hittills i år har Giftinformationscentralen tagit emot drygt 1 100 samtal om misstänkt svampförgiftning.

– Vi befinner oss mitt i svampplockarsäsongen som pågår mellan augusti och oktober. Årets sommarväder med måttlig värme och återkommande nederbörd har gett gynnsamma förhållanden för svamparna, främst kantarellen, vilket får många människor att ge sig ut i skogarna. För att undvika att bli sjuk av att ha ätit dålig eller giftig svamp är det viktigt att veta vilka svampar som ätbara och inte, och hur färsk svamp ska hanteras, säger Sarah Hummerdal, pressansvarig hos SOS Alarm.

Den svåraste och allvarligaste förgiftningen drabbar de personer som ätit vit eller lömsk flugsvamp vars gift kan vara dödligt. Hittills i år har GIC rekommenderat sjukhusvård och antidotbehandling för 18 personer vilket är ovanligt många. Ett normalt svampår behöver 5-10 personer vårdas på sjukhus efter att ha ätit vit eller lömsk flugsvamp.

Den vanligaste orsaken till svampförgiftning är att matsvamp förväxlats med giftig svamp. Allvarliga förgiftningar inträffar framförallt om den giftiga svampen ätits som måltid.

– Svampförgiftning som orsakats av vit eller lömsk flugsvamp beror vanligtvis på att de förväxlats med ätbara svampar, till exempel champinjon eller grönkremla. Vanligt bland personerna som förgiftats är att de lärt sig plocka svamp i andra delar världen och därmed förväxlar svenska giftsvampar med matsvampar som är vanliga i andra länders flora. Det är därför oerhört viktigt att ha kunskap om den svenska svampfloran när man ger sig ut i de svenska skogarna, säger Anna Myrnäs, överläkare på GIC.

Giftinformationscentralen har publicerat en informationsbroschyr på 29 språk med bilder och beskrivningar av de farligaste giftsvamparna i Sverige. Ladda ner broschyren här.  

Illamående och kräkningar kan förekomma efter att man ätit svamp,men det behöver inte betyda att svampen är giftig. Svamp är hårdsmält föda och ett känsligt livsmedel, vilket gör att man kan må dåligt utan att för den skull vara förgiftad.

Råd vid svampplockning

  • Plocka aldrig svamp som du inte är helt säker på.
  • Provsmaka inte rå svamp så att ditt barn ser det.
  • En svampkunnig vuxen bör rensa svampen. Tillaga svampen samma dag.
  • Lita inte på allt som står i gamla svampböcker. Skaffa en modern svampbok!
  • Plocka enbart svamp som känns fast och frisk.
  • Lägg svampen i en korg. Bakterier har lättare att utvecklas i plastpåse.

Vid misstanke om svampförgiftning ring 112 och be att få prata med Giftinformationscentralen. Kom ihåg att spara svampen för eventuell identifiering.

Hälsa | Regionalt
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login